Duyusal Bütünleme Terapisi
Duyu bütünlüğü fonksiyon gelişimi doğal bir sırada ilerler ve her çocuk aynı temel sırayı takip eder. Bazı çocuklar daha hızlı gelişirken bazıları daha yavaş gelişir. Ancak bütün durumlarda aynı yol izlenir. Normal duyu bütünlüğü gelişimi sırasında sıkıntı yaşayan çocuklar hayatlarının ileriki dönemlerinde de sorunla karşılaşırlar.
Duyu bütünleme problemi, çocuklarda erken dönemde sürekli ağlama, emme problemi, dokunmada hassasiyet, motor gerilik, konuşmakta gecikme,sürekli düşme, bozuk yürüme, bazı oyuncaklarla nasıl oynanacağını bilememe, yaşıtlarına göre beceriksiz davranışlar, seslere aşırı veya az duyarlılık diye sıralanabilir.
Hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, davranış problemleri, kas tonusunda problemler, koordinasyon problemleri, okulda organize olamayan ve ödevlerini yapamayan, başarısızlık gösteren çocuklar duyu bütünleme problemi açısından değerlendirilmelidir.
Duyu bütünleme terapisi belirtilen problemleri azaltmak için çocuğa dışarıdan duyusal uyarı verip, organize olmasını ve organize olan çocuğun adaptif cevap açığa çıkarmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.